Sayfalar

5 Mayıs 2011 Perşembe

Bugün Hıdrellez

Bugün Hıdrellez. Kızlar bana geldiler. Bahçede Hıdrellez için toplandık.




Öncelikle Hıdrellez için kırmızı küçük keseler aldım, kızlar dileklerini kağıtlara yazıp bu keseciklere koydular, akşam gül ağacına astık bu keseleri. Sabah alıp dileklerimizi akan suya atacağız.

Sonra küçük poşetlere zeytin yaprağı ve un koydum, evin bereketi artsın diye. Yine küçük poşetlere şeker ve nazar boncuğu koydum, ağzımızın tadı artsın, nazar değmesin diye. Annem ve babamdan bozuk para alıp (paralarının bereketine, uğuruna çok inanırım)  kırmızı kurdelelere koydum, cüzdanlarına koysun kızlar diye.

Kaleiçi’nden daha önce aldığım, Konyaaltı plajından toplanan çakıl taşlarına ebru sanatıyla yapılmış dualı magnetleri kızlara hediye ettim.


Menüyü bahar yemeklerinden seçtim. Bahçemden topladığım organik yiyeceklerimle yaptım. Yapraklarımdan sarma, kısır, yoğurtlu kabak, kus kus salatası, taze fasulye, gözleme. Anneme son zamanlar favorisi Sadrazam Lokumu tatlısı yaptırdım. Nefis bir tatlı, tarifini vereceğim. Bu arada Hıdrellez günü un, şeker ve süt kullanılan bir tatlı yenmeliymiş. Bizim Kremany Seda’dan minik çikolatalı turtalar aldım. Enfes çaylar eşliğinde, nefis sohbetle tüm evrene iyi dileklerimizi sunduk.

Peki bu Hıdrellez ne demek? İnternetten baktım, siz uğraşmayın yazayım; Hıdrellez ya da Hıdırellez (Azerice: Xıdır Ilyas ya da Xıdır Nəbi), Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdır ve İlyas’tan oluşmuştur. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdrellez günü, Gregoryen takvimine (Miladi takvim) göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Hıdrellez’in UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Biz de buradan yola çıkarak çok eskilere dayanan bu geleneği yaşamak istedik. Fena da olmadı, çok eğlendik. Şimdi bakalım hangi dileklerimiz gerçekleşecek.

4 yorum:

  1. Aylin, yine farkliligini yaratmissin ve hakkini vermissin gunun. Hidir Amerikaya da ugrar mi bilmem ama bende yaptim burada.
    Dileklerin gerceklessin arkadasim, sevgiler

    Umit

    YanıtlaSil
  2. canım arkadaşım, çok tsk ederim. Hıdır heryere uğrar, niyettir asıl olan. Seni çokkk özledimmm...

    YanıtlaSil
  3. gönlü güzel, yüzü güzel arkadaşım gerçekten herşey harikaydı.. yüreğine, ellerine sağlık, o kadar içten, sıcacık bir hazırlık ve ağırlama yaptın ki? eridim, eridim..
    bütün bu güzelliklere ilaveten terasda çaylarımızı yudumlayıp nefis hazırlıklarından tıkınırken yağmurdan ıslanan zeytin, portakal, limon vs. ağaçlarının yarattığı bahçenin güzel ambiyansınıda herkes gözünde canlandırsın ve hayal gücünü kullansın lütfen..
    iyi ki varsın, iyi ki varsınız..
    sema

    YanıtlaSil
  4. Siz benim hayatimin kacis noktalarisiniz. Sizleri iki gun gormesem ozluyorum. Sizler de iyi ki varsiniz. Cok seviyorum sizleri, yagmur bereket getirecek bize bu yil...

    YanıtlaSil