Sayfalar

2 Mayıs 2011 Pazartesi

Alice VS. Dorothy!

İkisi de birer klasiktir, ikisi de bizi etkilemeyi başarmıştır. Nedir onlar derseniz cevabım net: Alice Harikalar Diyarında ile Oz Büyücüsü. Alice ile Dorothy de diyebiliriz. İşte ikisinin özellikleri ve kitapların konusu.
Alice'in canı sıkılmıştır, ablası heyecanla kitabını okuyordur; ne yazık ki kelimeler ona bir anlam ifade etmez. Düşüncelere dalarken uzaktan bir şey görür, bir yere yetişmeye çalışan ve sürekli saatine bakan bir tavşan vardır. Onu uzaktan takip eder ve bir delikten ansızın düşer. Çılgın bir Şapkacı'yla, kötü niyetli Kızıl Kraliçe'yle, iyilerin yardımcısı Beyaz Kraliçe'yle ve daha pekçok kişiyle tanışacağını bilmiyordur.
Gelelim Oz Büyücüsü'ne... Dorothy, Em Teyzesi ve Henry Enişte'yle Kansas'ta yaşıyordur. Köpeği Toto'dan başka arkadaşı yoktur, onunla her gün oyun oynar ve ev işleri yapmayı sevmez. Bir gün ansızın bir kasırga çıkar, Dorothy de kendini bir beyin arayan Korkuluk'la, kalp arayan Teneke Adam'la ve cesaret isteyen Aslan'la yollara düşmüş olarak bulur. Muhteşem büyücü Oz'u bulmaları gerekiyordur; ancak yapılacak ilk şey Batı'nın Kötü Cadısı'nı öldürmektir ki o da Dorothy'ye kız kardeşini öldürdüğü için kızgındır. Dorothy ve arkadaşlarının biraz yardıma ihtiyaçları vardır.
Alice ile Dorothy'yi karşılaştırdığımızda ikisinin de büyülü maceralar yaşadıklarını görüyoruz. İkisinin de düşmanları güçlü: Kızıl Kraliçe ve Batı'nın Kötü Cadısı. İkisinin de filmi yapıldı. 1939 yılında Judy Garland'ı Dorothy, 2010 yılında ise Mia Wasikowska'yı Alice rolünde izledik. Bu örneklerimiz arttırılabilir.
Aralarında çok benzerliklerin olduğunu görüyoruz.
Frank Baum, Oz Büyücüsü'nün önsözünde şunları yazıyor: "Artık basmakalıp cinler, cüceler ve perilerle birlikte, yazarların her hikayeden birtakım ürkütücü dersler çıkarmayı vurgulayarak, tüyler ürpertici ve korkunç olaylar anlatmadığı, yepyeni "şaşırtıcı hikayelerin" zamanı geldi." Kitabın diğer kitaplardan farklı olması amacıyla yazıldığını anlıyoruz. Aslında Alice Harikalar Diyarı'nda da bu amaçla yazılmıştır; ancak Alice'te daha çok fantastik ögelere yer verilmiştir. Alice, okuyucuya daha meraklı bir kişi portresi çiziyor; Dorothy ise daha masum ve saf bir karakter...
İkisinin de farklılıkları ve benzerlikleri de olsa da bence ikisi de pekçok kişinin ilham kaynağı olmuştur. Bir bütün gibilerdir aslında, yazılış tarihleri farklı olsa da (Alice Harikalar Diyarında 1865, Oz Büyücüsü 1900 yılında yazılmıştır) Birbiriyle hiçbir ilgi ve alakası olmayan iki yazarın yazdıkları beni gerçekten etkilemiştir.
Not: Bu cuma, biz de okulda Oz Büyücüsü'nü Almanca olarak sergileyeceğiz ve ben de kitabın en çılgın karakteri olan Aslan'ım! (Ich bin der machtige Löwe von Ozwald!!! Grr!!)
Not 2:Alice Harikalar Diyarı'nın soundtracki önerilir... Özellikle de Avril Lavigne'in Alice şarkısı.


İyi okumalar ve iyi izlemeler dilerim...
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder