Sayfalar

5 Mayıs 2011 Perşembe

Muhteşem Yüzyıl ve Osmanlı Tarihi

Bugünkü yazımda çoğu kişinin beğeniyle izlediği Muhteşem Yüzyıl hakkında, daha sonra Osmanlı Tarihi hakkında bilgi vereceğim. Benim gibi dün izlemiş olanlar da vardır elbette. İlk diziyle başlayalım isterseniz.
Muhteşem Yüzyıl, Alexandra Lisowska adlı bir kızın Kırım’dan saraya getirilişiyle başlıyor. Alexandra’nın ailesi öldürülür ve sevgilisinden ayrı kalır, o da bunun üzerine saraydakilerden intikamını almaya yemin eder. Ne var ki, zaman geçtikçe Sultan’ın gözdesi olmayı başarır ve Şehzade Mehmet’i doğurarak gönlüne taht kurar; ancak önünde Mahidevran engeli vardır; çünkü onun şehzadesi (Mustafa) tahta geçecektir.
Dizi, ilk yayınlandığında Osmanlı tarihini kötü yansıttığına dair tepkileri üzerine çekmişti, kaldırılacağı bile söylenmişti. Bu konuda benim görüşüm ise tarih ile dizinin karıştırılmaması gerektiğidir, zaten bu dizide tarihin anlatılması amaçlanılmıyor, yine de Kanuni Sultan Süleyman’ın Kıbrıs’ı aldığını, Pargalı İbrahim’in veziri-azam oluşunu görebiliyoruz. Bana göre de aslında tarih olsa dahi olur; çünkü tarihe özellikle de Osmanlı tarihine düşkünümdür.
Başrollerde Halit Ergenç (Kanuni Sultan Süleyman), Meryem Uzerli (Hürrem Sultan), Nur Fettahoğlu (Mahidevran), Okan Yalabık (Pargalı İbrahim), Selma Ergeç (Hatice Sultan), Filiz Ahmet (Nigar Kalfa), Selim Bayraktar (Sümbül Ağa), Arif Erkin (Piri Paşa), Burcu Tuna (Maria/Gülnihal), Fatih Al (Matrakçı Nasuh), Saadet Işıl Aksoy (Victoria/Sadıka) ve usta oyuncu Nebahat Çehre (Valide Sultan) oynuyor. Yönetmenliğini Yağmur Taylan ile Durul Taylan, senaristliğini ise Meral Okay yapmaktadır.
Gelelim Osmanlı Tarihi’ne… Dizi, 10. Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman hakkında, yani Osmanlı Devleti’nin en parlak dönemlerini yaşadığı dönemde padişahlık yapan “Muhteşem Süleyman” hakkında. 45 yıl tahtta kalıp, en uzun süre kalan padişah olmuştur. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Sultan’dır. 1521 yılında yani tahta geçtikten henüz bir yıl sonra Belgrad’ı kuşatır ve fetheder. 1522’de Rodos kuşatılır, fethedilir. 1526 yılındaysa Mohaç Zaferi kazanılır, Macaristan kralı Layoş’un yerine Yanoş Zapolya tahta geçer. Bu örnekler arttırılabilir; çünkü Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptıkları kelimelerle sınırlandırılamaz.
Tarih deyince aklımıza sadece padişahlar gelmemeli bence. Barbaros Hayrettin Paşa ile Sokullu Mehmet Paşa da bu dönemde Osmanlı’ya katkıda bulunmuş önemli isimlerdir. En basit örnekle aklımıza Preveze Deniz Zaferi’ni getirebiliriz. Barbaros Hayrettin, bu zaferle kendini kanıtlamış ve adını Osmanlı Tarihi’ne yazdırmayı başarmıştır.
Sokullu Mehmet Paşa’nın Osmanlı’daki yeri ise çok önemli; çünkü Osmanlı’da onun ölümüyle bir dönem kapanmıştır (Yükselme Dönemi’nden Duraklama Dönemi’ne geçiş) Özellikle II. Selim ve III. Murat zamanlarında devlet işlerinin üstesinden gelip, Osmanlı’nın en başarılı sadrazamı olmuştur.
Bence bu kadar tarih yeter, siz ne dersiniz? Diziye geri dönelim bence. Her bölümde gördüğümüz gibi dizide en dikkat çeken unsurlardan biri de takılar. İlk bölümde Sultan Süleyman’ın Hürrem’e hediye ettiği zümrüt yüzük, bir anda herkesin aradığı takı oldu ve hızla satılmaya başladı. Ardından o yüzüğün kolyesi çıktı ve derken dizi, bizi takılarıyla da kendine bağlamayı başardı. Hatice Sultan’ın damla şeklindeki zümrüt küpeleri, Valide Sultan’ın yakut takıları ve belki de bu takıların en gösterişlilerinden biri olan Hatice Sultan’ın düğününde takılanlardı. Dün akşam izledim ve gerçekten hayran kaldım.
Diziyi her Çarşamba, Show Tv’de saat 20.00’de izleyebilir, benden de tarih ile dizi hakkında yorumlar alabilirsiniz. Keyifli izlemeler…           
Su Yılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder