Sayfalar

27 Kasım 2011 Pazar

CELAL TAN VE AİLESİNİN AŞIRI ACIKLI HİKAYESİ

                               CELAL TAN VE AİLESİNİN AŞIRI ACIKLI HİKAYESİ
Merakla beklenen Türk filmleri listemden bir filmi daha çiziyorum an itibariyle… Celal Tan! 18. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü aldığından beri heyecanla beklediğim, dostlarımın da kafasını bir hayli şişirdiğim filmdi.

Film, itibar sahibi bir anayasa profesörü olan Celal Tan’ın doğum gününde kendinden yaşça küçük eşi Özge’yi öldürmesiyle başlıyor. Celal, işlediği cinayeti herkesten gizlemeye çalışır. Ne var ki, bu cinayete aile fertlerinin hepsi şahit olmuştur…
Bir Onur Ünlü filmi daha… Başrollerde ise Selçuk Yöntem (Celal Tan), Ezgi Mola (Jülide), Tansu Biçer (Kamuran), Türkü Turan (Özge), Bülent Emin Yarar (Ergün), Alpay Şayhan (Ege), Tuğra Kaftancıoğlu (Okan), Ushan Çakır (Okan), Güler Ökten(Kamuran Hanım) ve Köksal Engür (Turan) yer alıyor.
Yönetmen Onur Ünlü, Celal Tan'ın setindeyken...

Son dönemlerde belki de en çok güldüğüm filmdi diyerek yorumuma başlamak istiyorum. “Aşırı acıklı” yerine “aşırı komik” diye düşünürken büyük bir hata yaptığımı fark ediyorum. Film gerçekten de aşırı acıklı, öyle trajik, öyle üzücü ki… 65 yaşlarında bir profesör eşini öldürüyor, ailesi bu vakaya şahit oluyor; fakat seslerini çıkarmıyorlar. Profesör, yakın dostundan “yalancı” şahitlik yapmasını istiyor… Peki profesör yakalanıyor mu? Maktulun görme engelli kardeşi cinayeti çözüyor, kulaklar tıkanıyor. (Aslında filmden daha birçok örnek daha verebiliriz; lakin “spoiler” uyarısı yapmak zorunda kalacağımdan burada bırakıyorum) Sizce bu komik bir hikaye mi? Kesinlikle hayır!
Filmin belki de en komik sahnelerinden biri... (Soldan sağa) Cengiz Bozkurt, Alpay Şayhan ve Ezgi Mola.

Aşırı acıklı bir hikaye, bunun yanında ise aşırı espritüel bir işleniş… Tam bir zeka ürünü olmakla beraber herkesin beğeneceği tarzda olduğunu düşünmüyorum. Onur Ünlü’den alışkın olduğumuz “absurd” tarzda bir film izliyoruz yine. Bence “absurd” film yapmak kolay görünen; fakat bir hayli emek isteyen bir iş. Bunun sebebi ise absurd filmlerin bir kesime hitap etmesidir. Herkes aynı hazı alamaz kanımca. Onur Ünlü ise bu tarzda gayet başarılı olduğunu kanıtlıyor.

Oyunculuklara gelince… Tek kelimeyle harikaydılar! Altın Koza’dan En İyi Toplu Performans ödülü alması da bunu kanıtlar nitelikte. Filmde favori karakterim şüphesiz Soprano Okan’dı. Tuğra Kaftancıoğlu’nu ayrıca tebrik ederim.
Selçuk Yöntem, Köksal Engür ve Bülent Emin Yarar “usta” olduklarını kanıtlamışlar. Ezgi Mola, ilginç bir karakter olan Jülide olarak karşımıza çıkıyor ve rolünün hakkını veriyor doğrusu. Onu ayrıca Dedemin İnsanları’nda ve her pazartesi Bir Ömür Yetmez adlı dizide izleyebilirsiniz.
Karşınızda Celal Tan!

Türkü Turan ile Alpay Şayhan ise yıldızı parlayan genç sanatçılardan. Gerçi Türkü Turan’ın bir yıl içerisinde tam üç film ve bir diziyle karşımıza çıktığını öğrenince ona artık “genç sanatçı” gözüyle bakmak çok doğru olmaz sanırım. (Filmleri: Kosmos, Celal Tan, Musallat 2: Lanet, Toprağın Çocukları, Dizileri: Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Çakıl Taşları) O kadar rolü olmasa da önemli bir karakter olan Özge’yi canlandırıyor. Bunu da başarıyla yapıyor. O kadar doğal ki…
Türkü Turan!

Celal Tan, aşırı acıklı, aşırı komik, aşırı iyi kısacası “aşırı” bir film… Size en yakın sinemada izleyebilirsiniz.
-Celal Tan ve Ailesi sizi sinemalara bekler!-
-Su Yılmaz-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder