Sayfalar

10 Ekim 2011 Pazartesi

TEHLİKELİ İLİŞKİ/ A DANGEROUS METHOD

                                               ALTIN PORTAKAL GÜNLÜKLERİ -2-
Tehkikeli İlişki: Temmuz ayından beri merakla beklediğim film hakkında yazıyorum şu anda: A Dangerous Method. Sigmund Freud’a duyduğum hayranlığı “Freud Müzesi” yazımda da belirtmiştim.

            Film, etkileyici bir müzikle başlıyor. Kalbimin hızla attığını hissediyorum, haklı olarak. Sahne, Keira Knightley’nin canlandırdığı Sabina’nın çığlıklarıyla açılışı yapıyor. Bu da filmin sürükleyiciliğinin artmasına etken olmuş.
            Bir Rus hasta hayatınızda neleri değiştirebilir ki? Carl Jung’un da kendine sorduğu soru büyük ihtimalle buydu. Jung’un eşi Emma Rauschenbach hamiledir ve eşinin ona duyduğu ilgiyi kaybettiğini düşünmeye başlamıştır. Sabina ise Jung’a tedavi olmak amacıyla gelen ve daha sonra aralarında yakınlaşmaların olduğu bir hastadır. Sabina’nın sorunu aslında geçmişte yaşadığı travmalardır. Babasının onu cezalandırdığında duyduğu haz ise onun en büyük suçluluklarından biridir.
            Jung, hiçbir zaman hastalarıyla ilişki kurmamış, kurmayı da reddetmiştir; fakat Sabina ile her şey değişir. Ona tedaviye gelen Otto Gross da bu süreçte katalizör etkisi yaratmıştır. Bu gerçekten aşk mıydı ki? Sabina’nın seksüel içgüdüleri miydi sadece?
            Aslında Jung ile Sabina’nın da suçlulukları vardır. Jung, eşini aldattığından dolayı kendini rahatsız hissediyor; fakat Sabina’dan da vazgeçemiyordur. Sabina, onda bağımlılık yaratıyordu adeta. Sabina ise geçmişle yüzleşiyordur bir bakıma.
            Film her açıdan beni etkiledi. Müzikler, konu ve oyunculuklar harikaydı, harikaydı ve harikaydı! Keira Knightley ve Michael Fassbender rollerinin hakkını vermişler. Tek kelimeyle harika. Viggo Mortensen, idolüm olan Freud’u yaşatmış, imaj değişikliğini de beğendim.
Keira Knightley'i Sabina Spielrein rolünde izliyoruz.

            Filmin en sevdiğim sahnelerinden biri ise Carl Jung ile Sabina’nın konuşmaları sırasında, Sabina’nın babasının cezalarından haz duyduğunu itiraf etmesiydi.
            Müzikler ise beni duygulandıracak kadar güzeldi. David Cronenberg’e bu eşsiz yapıma imza attığı için teşekkürlerimi sunuyorum!
Not: Sizce de Sigmund Freud ile Sabina’nın Yahudi oldukları için “kaçmak zorunda olmaları” biraz garip değil mi?
-Su Yılmaz-
(soldan sağa) Michael Fassbender, Sarah Gadon, David Cronenberg, Keira Knightley, Vincent Cassel ve Viggo Mortensen.

                                   CHRONICLES OF GOLDEN ORANGE -2-
A Dangerous Method: I’m writing about the movie i’ve been wondering since July: A Dangerous Method. I’ve also written about the admirance of Sigmund Freud in my article “Freud Museum.”

            Movie starts with an amusing music. I feel my heartbeats so quickly, that’s so normal for me. We see Keira Knightley’s character Sabina screaming at the first scene. This makes the movie more fascinating.
            What does a Russian patient change in your life? Carl Jung was probably asking that question to himself. Jung’s wife Emma Rauschenbach was pregnant and she was starting to think that his husband has lost “interest” at her. Sabina’s a patient who came to Jung to cure her and after that there are intense relationship with them. Actually Sabina’s matter’s the traumas she had in her childhood. The delight she had when her father punished her was her guiltiness.
Michael Fassbender as Carl Jung.

            Carl Jung, never ever became intense with his patience and refuses to be with them; but everything changes with Sabina. Otto Gross who came to Jung to heal catalysts the thought. But was it really love? Or was it just sexual instincts of Sabina?
            Jung and Sabina felt guilty. Jung, feels uncomfortable because he cheated his wife; but he never stops loving Sabina. He –some way- addicted to her. Sabina some kind of faces of her past.
            The movie was great at everything. Soundtrack, theme and actors were awesome, awesome and awesome! I’ve really liked Keira Knightley and Michael Fassbender’s performance. Viggo Mortensen’s image change makes him look just like Sigmund Freud.
Keira Knightley (Sabina) and Michael Fassbender. (Carl Jung)

            One of my favorite scenes in the movie was the scene that the confession of Sabina at one of their conversations.
            Music’s so touching that it even made cry a bit. I’m applausing to David Cronenberg because he’s made such a wonderful movie!
P.S: Don’t you think it’s ridiculous that both Sigmund Freud and Sabina had to run away just because their Jewish?
-Su Yilmaz-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder