Sayfalar

1 Ekim 2011 Cumartesi

MUHTEŞEM YÜZYIL 2-MİHRİMAH SULTAN

                      
Hürrem Sultan ve Sultan Süleyman
Muhteşem Yüzyıl, bu sezona da bomba gibi başladı diyerek yazıma başlıyorum. İlk bölümünden beri milyonları ekrana kilitliyor. Bu sezon aslında benim için zor olacak; çünkü bir yanımda Kuzey, bir yanımda Hürrem, bir yanımda Güney, diğer yanımda Süleyman…

Neyse, ben çok uzatmadan diziye yeni gelen ve tarihte çok büyük rolü olan birinden bahsetmeyi düşünüyorum. Bu sarışın kız, Hürrem Haseki Sultan ile Kanuni Sultan Süleyman’ın biricik kızı, Mihrimah Sultan’dan başkası değil. Dizide henüz küçük bir kız olarak görüyoruz; ancak o küçük kız, Sultan Süleyman’ın gönlünü bir kez daha fethetmeyi başaracak.

Mihrimah Sultan, yedi cihanın sultanı, Yavuz Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Han ile güzeller güzeli Alexandra Anastasia Lisowska –nam-ı diğer- Hürrem Haseki Sultan’ın kızları olarak doğar. Aynı zamanda Hürrem Sultan’ın beş çocuğu arasından tek kız odur. Mihrimah, annesi gibi azimli ve zekidir, çoğu zaman Osmanlı Devleti’nin yönetimine faydaları bile olmuştur. Lakin Mihrimah Sultan’ın da bir derdi vardır. Annesi onu “topal” Rüstem Paşa ile evlendirmek ister. Üstelik adam, bitli de çıkar. Mihrimah, Alaiyeli İsmail’e sevdalanır, İsmail de onun denizden bile mavi gözlerine… Nasıl evlenecektir ki Rüstem’le?
Mihrimah Sultan

Olaylar böyle ilerlerken bir gün Mihrimah, Ayasofya Camii’ni ziyaret gittiği sırada “göğe kubbe asan” adam, Sinaneddin Usta, ile tanışır. O da masumiyeti güzelliği kadar saf olan bu kıza vurulmuştur.

Hürrem Sultan’ın ise derdi başkadır. O, tahtı Mahidevran Gülbahar Sultan’ın oğlu veliaht Şehzade Mustafa’ya kaptırmamayı hedefliyordur; lakin önünde Sadrazam Makbul İbrahim Paşa engeli vardır. Onun derdine tek derman Rüstem’dir… Topal ve bitli Rüstem…

Mihrimah Sultan'ın da Rüstem Paşa'dan Ayşe Hüma Şah ve Osman adında iki çocuğu olmuştur ve çocukları artık onun yaşama amacıdır.

Mihrimah Sultan hakkında çok şey öğrenmek isterken karşıma Demet Altınyeleklioğlu’nun Cariyenin Kızı-Mihrimah Sultan adlı kitabı çıktı. Gerçekten çok sürükleyici bir kitap. Benim gibi tarih ve Muhteşem Yüzyıl hayranlarına şiddetle tavsiye edilir.
Cariyenin Kızı Mihrimah

Gelelim diziye… Bildiğimiz gibi Leo, Hürrem’in elinden lokumları alıp, yemişti ve talihsiz bir şekilde ölmüştü. Bu esnada ise Layoş’un “ajanı” Victoria, Sultan Süleyman’ın boğazına bıçağını dayamıştı. Ee, koskoca sultan, bir bıçakla tehdit mi edilir? Victoria’nın da cezası ağır olmuştu haliyle. Ölüm kadar ağır… Hürrem, oğlu Bayezid’i doğurdu. İşte Mihrimah Sultan’ın ilk gördüğünde “çirkin” diye tabir ettiği bu çocuk, sarı Selim ile taht kavgası yaşayacaktı.
Hürrem Sultan ve Leo

Diziye yeni gelen oyuncuları da gözardı etmek olmaz değil mi? Ünlü müzisyen, Demir Demirkan’ı Deli Sabit, Burak Özçivit’i Malkoçoğlu ve Mehmet Günsür’ü de Şehzade Mustafa rolünde izliyoruz bu sezon. Aynı zamanda Engin Günaydın’ı -bu sefer kalıcı olarak- Gülağa karakterinde görmek bir hayli mutlu ediyor.


Bu sezondaki en sevdiğim sahnelerden biri ise kuşkusuz Sultan Süleyman’ın sırf kibrini yenmek uğruna kendine mezar kazdırıp, içinde yatmasıydı. “Benim vicdanım, kıblemdir” demişti. Etkileyici bir sahneydi bence.
Muhteşem Yüzyıl yeni sezon


İleriki bölümlerde Hürrem Sultan’ın beşinci ve son çocuğu Cihangir’in doğumunu göreceğiz. Maalesef bu şehzade, doğuştan engelli ve hastalıklı olarak doğuyor, Hürrem Sultan da ona gereken ilgiyi gösteriyor.

Mihrimah Sultan aslında kardeşi Selim tahta çıktığında ona bir nevi “Valide Sultan” rolü oynuyor. Hürrem, maalesef oğlunun tahta çıktığını göremeden vefat eder çünkü…

Her Çarşamba diziyi takip etmeye çalışıyorum. Bu sene de Kuzey Güney rakibi oldu. Haliyle ikisini de izliyorum diyebilirim.

Not: Dizide Mihrimah'ın küçüklüğünü Ayda Acar canlandırıyor.
Mihrimah'ı canlandıran şirin oyuncu Ayda Acar

-Keyifli İzlemeler!-


Su Yılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder