Sayfalar

14 Eylül 2012 Cuma

MUHTEŞEM YÜZYIL 3-NURBANU SULTAN

                               MUHTEŞEM YÜZYIL 3-NURBANU SULTAN
Geldik bir dizi sezonunun daha başına. Yeni diziler başlarken, müptelası olduğumuz diziler de yeni sezonlarına başlıyorlar. Sanırım siz de benim gibi Muhteşem Yüzyıl’ın yeni sezonunu merakla bekliyorsunuz.
Muhteşem Yüzyıl!

5 Eylül 2012 Çarşamba

49. ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ -ADAYLAR-

                            49. ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ
                                               -ADAYLAR-
                          Altın Koza heyecanından sonra Altın Portakal Film Festivali’nin adaylarının açıklanmasıyla heyecanımız ikiye katlandı. 11 filmin yarıştığı 49. Altın Portakal’da ulusal film yarışmasında jüri başkanı ise Hülya Avşar. Diğer jüri üyeleri ise Mine Kırıkkanat (yazar), Erdil Yaşaroğlu (karikatürist, mizah yazarı), Sümer Tilmaç (oyuncu), Levent Kazak (senarist), Prof. Dr. Gülseren Güçhan (akademisyen), Uğur İçbak (görüntü yönetmeni), Ayşegül Aldinç (müzisyen, oyuncu), Pelinsu Pir (oyuncu, stand-up sanatçısı), Tunca Arslan (SİYAD Başkanı, sinema yazarı) ve Selçuk Yöntem (oyuncu).
                          “Fatmagül’ün Suçu Ne?”, “Salkım Hanım’ın Taneleri”, “72. Koğuş” gibi filmlerde yer alan Hülya Avşar’ı şu sıralar “Yetenek Sizsiniz Türkiye” ve “O Ses Türkiye” gibi yarışmalarda jüri üyesi olarak izliyoruz. Avşar, aynı zamanda Okan Bayülgen ve Hıncal Uluç ile kısa filmlerin yarıştığı “Seç Bakalım” adlı yarışmada jüri üyeliği yapmıştı.
Hülya Avşar

                          İşte 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışacak filmler:
*Derin Düşün-ce (Yönetmen Çağatay Tosun)
“Vali” filminin ve “Suskunlar” dizisinin yönetmeni Çağatay Tosun’un yeni yapımı “Derin Düşün-ce”, Derin adlı bir kızın annesinin intiharından sonra babasına sığınmasını anlatıyor. Filmde Mehmet Birkiye, Berrak Kuş, Hakan Gerçek ve Yaren Aynuz (Derin) yer alıyor.
Derin Düşün-ce

*Elveda Katya (Yön. Ahmet Sönmez)
Film, Karadenizli bir aile babasının 20 yıl önce bir Rus ile yaşadığı yasak ilişki sonucu doğan kızıyla yüzleşmesini anlatıyor. Başrollerde Kadir İnanır, Caner Cindoruk, Rüçhan Çalışkur, Belgin Erdoğan ve Anna Andrusenko (Katya) yer alıyor.
*Evdeki Yabancılar (Yön. Dilek Keser, Ulaş Güneş Kacargil)
Film, mübadele sırasında Yunanistan’a göçen ve daha sonra torunu ile evine geri dönen 80 yaşındaki bir kadının hikayesini anlatıyor. Evine geri döner dönmesine; fakat artık burada başka biri yaşamaktadır. Üçü bir müddet birlikte yaşamak zorundadırlar. Başrollerde Melpo Zarokova, Romy Vasiliadis ve Fatih Al yer alıyor.
*Güzelliğin On Par’ Etmez (Yön. Hüseyin Tabak)
12 yaşındaki Veysel, ailesiyle Viyana’ya yerleşir. Burada ilk aşkıyla tanışmasıyla olaylar gelişir. Benim de yolumun düştüğü Karlovy Vary Film Festivali’nde “Your Beauty is Worth Nothing/Güzelliğin On Par’ Etmez” yarıştı.
Deine Schönheit ist nichts wert.../Your Beauty Is Worth Nothing.../Güzelliğin On Par' Etmez...

*Hile Yolu (Yön. Ersin Kana)
Hile Yolu, 2007 yılında gerçekleşen Hrant Dink cinayetini anlatıyor. Festivalin temasına-“Mizah, Demokrasi ve Muhalefet”- uyan bir yapım diye düşünüyorum. Suskunluğu bozmaya gelir umarım.
*Kuma (Yön. Umut Dağ)
Türkiye’nin kırsal bölgesinde Fatma’nın oğlu Osman ile evlenen Ayşe’nin, Viyana’ya gelmesiyle işler değişir. Fatma’nın eşi Mustafa’nın kuması haline gelir.
Berlin Film Festivali’nde yarışan filmde Nihal Koldaş, Begüm Akkaya, Vedat Erincin, Murathan Muslu’yu izliyoruz.

*Küf (Yön. Ali Aydın)
Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı ödülü için yarışan film, oğlu 18 yıl önce gözaltına alındığında ondan haber alamayan bir babanın öyküsünü anlatıyor. Başrollerde Ercan Kesal, Muhammet Uzuner ve Tansu Biçer var.
*Pazarları Hiç Sevmem (Yön. Rezzan Tanyeli)
27 Nisan’da vizyona girmiş olan film, Altın Portakal’da yarışıyor. İzleme fırsatı bulamamıştım, bu yüzden seviniyorum aslında. İsmiyle de dikkat çeken filmin kadrosunda Melisa Sözen, Edhem Dirvana, Ezgi Mola, Hasibe Eren, Umut Kurt ve Ayşen Gruda yer alıyor.
Pazarları Hiç Sevmem

*Toprağın Çocukları (Yön. Ali Adnan Özgür)
Köy enstitülerini konu alan filmde Erkan Can, Türkü Turan, Menderes Samancılar, Müge Boz, Serdal Genç ve Şebnem Sönmez yer alıyor.
Toprağın Çocukları

*Umut Üzümleri (Yön. Tunç Okan)
Fakir Baykurt’un Kaplumbağalar adlı romanında uyarlanan filmle Tunç Okan 19 yıl aradan sonra beyazperdeye dönüyor. Bunun hatırına izlenmeye değer! Yetkin Dikinciler, Ahmet Mekin, Altan Erkekli, Norina Nobashari, Barış Koçak, Elisabeth Niederer kadrodalar.
*Zerre (Yön. Erdem Tepegöz)
Konusu hakkında fikrim olmayan Zerre’nin oyuncuları Jale Arıkan, Rüçhan Çalışkur, Özay Fecht, Remzi Pamukçu. İsim açısından geçen sene ödülleri toplayan Zenne’ye benzeyen Zerre’de de Jale Arıkan ve Rüçhan Çalışkur, Zenne’den de tanıdığımız isimler. Konusunu bilmediğim için yorum yapamıyorum; fakat afişinden bile ilgi çekici görünüyor.
-Su Yılmaz-